Κυριακή 4 Μαΐου 2008

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ……………









Ίσως δεν έχει υπάρξει ποτέ εκμετάλλευση σ’ όλον τον κόσμο σαν αυτή που υπάρχει στο Μεξικό όπου ο υποσιτισμός, η κοινωνική αδικία, η παιδική θνησιμότητα, η ανελευθερία, ο αναλφαβητισμός και η φτώχεια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ζωής του μεξικάνικου λαού. Σ’ ένα τέτοιο άγριο τόπο διάλεξε να φυτρώσει το λουλούδι της εξέγερσης ,το λουλούδι των Ζαπατίστας, για το οποίο οι άθλιες συνθήκες της κοινωνίας ήταν το ίδιο το λίπασμά του.
Έτσι από την 1η Ιανουαρίου του 1994 ο Ζαπατιστικός στρατός και με την εφαρμογή ανταρτοπόλεμου ανακαταλαμβάνει την Τσιάπας μια απ τις φτωχότερες περιοχές του Μεξικού εγκαθιδρύοντας μια κοινωνία βασισμένη στην ισότητα την δικαιοσύνη και την ελευθερία, αξίες τις οποίες δηλαδή το Μεξικάνικο κράτος καταπατά κάθε μέρα.
Το κίνημα αυτό αγωνίστηκε, αγωνίζεται και θ΄ αγωνίζεται ενάντια στην εκμετάλλευση του λαού, το καπιταλιστικό σύστημα και τις κυβερνήσεις οι οποίες με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους τον εξαθλίωσαν. Αγωνίζεται και θ΄ αγωνίζεται για δικαιοσύνη, ειρήνη, επαρκή μόρφωση και σίτιση, αξιοπρέπεια δίνοντας την δυνατότητα σε κάθε καταπιεσμένο να μπορεί να ελπίζει σε μια κοινωνία όπου θα δεσπόζει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ισότητα και η ελευθερία.
Στο κρυμμένο πρόσωπο των Ζαπατίστας βλέπουμε όλους τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη κόντρα στην εκμετάλλευση των πολυεθνικών πάνω στους λαούς, τους αγώνες για μια αξιοπρεπή ζωή για ένα αύριο το οποίο θα είναι σίγουρο για όλους. Στο κρυμμένο πρόσωπο των Ζαπατίστας βλέπουμε το όνειρό μας για έναν κόσμο διαφορετικό, έναν κόσμο δίκαιο χωρίς εκμετάλλευση όπου θα δεσπόζει η ειρήνη και η αξιοπρέπεια. Ο αγώνας τους όμως για ειρήνη και για αξιοπρέπεια, είναι αντίθετος στα συμφέροντα των εταιριών οι οποίες κινητοποιούν έναν ολόκληρο μηχανισμό για να τους αφανίσουν. Έτσι λοιπόν, ένας άδικος και σκληρός αγώνας έχει αρχίσει ενάντια στους Ζαπατίστας. Το μεξικάνικο κράτος το οποίο, σαν τα περισσότερα κράτη, διαφυλάσσει τα συμφέροντα των εταιρειών και του καπιταλισμού, μέσω μίας δημαγωγικής πολιτικής έχει αρχίσει να μοιράζει εδάφη σε διάφορους αγρότες τα οποία όμως είναι τα εδάφη των Ζαπατίστας θέλοντας να δημιουργήσει έριδες. Παράλληλα, έχει αρχίσει να συγκεντρώνει στρατό γύρω απ’ τις Ζαπατιστικές κοινότητες ενώ εντείνει και την καταστολή (η οποία απ το ’94 δεν έχει σταματήσει ποτέ) αυξάνοντας τις κλοπές, τους εμπρησμούς σπιτιών και συγκομιδής, τους βίαιους εκτοπισμούς και τις δολοφονίες σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των Ζαπατίστας

Βλέποντας την τρέχουσα κατάσταση δηλώνουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι στους Ζαπατίστας και καταγγέλλουμε τις πράξεις του μεξικάνικου κράτους το οποίο έχει στήσει ένα σκηνικό πολέμου γύρω από τις Ζαπατιστικές κοινότητες καθώς και τις πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες στο βωμό του κέρδους θέλουν να σβήσουν κάθε φλόγα ελευθερίας, αξιοπρέπειας, ισότητας και δικαιοσύνης.


‘’Τα σημάδια του πολέμου στον ορίζοντα είναι καθαρά. Τον πόλεμο, όπως και τον φόβο μπορείς να τον μυρίσεις. Και τώρα πια μυρίζουμε τη θανατερή του οσμή στη γη μας’’
Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μάρκος (Δεκέμβρης 2007)

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΟΙ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ
Ανεξάρτητη Μαθητική Κίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: