Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Όταν oι μαθητές διεκδικούν



Ζούμε σε μια εποχή όπου οι αυθαιρεσίες των κρατών-ειδικότερα πάνω στους μαθητές-γίνονται εύκολα αντιληπτές. Στην Γαλλία, αυτόν τον καιρό, η κυβέρνηση Σαρκοζί - μια κυβέρνηση η οποία καταπιέζει την γαλλική κοινωνία και είναι υποστηρίκτρια του πολέμου στο Ιράκ-προσπαθεί να περάσει ένα «μεταρρυθμιστικό» σχέδιο σχετικά με την εκπαίδευση.
Αυτό το σχέδιο αναφέρεται σε περικοπές 11.200 θέσεων εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των μαθητών λυκείου από την προηγούμενη χρονιά έως φέτος. Αυτό, ισούται με συγχώνευση σχολικών μονάδων, υπερωρίες καθηγητών και αύξηση των διδακτικών ωρών.
Φυσικό επακόλουθο είναι η οργανωμένη αντίδραση, τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών. Όλοι μαζί ανεξαιρέτου φύλου, θρησκείας, εθνικότητας πασχίζουν στους δρόμους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Διαδηλώσεις γίνονται δύο φορές την εβδομάδα και έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία (με συμμετοχή 40.000-60.000 μαθητών) σε κάθε άκρο της χώρας και οι νέοι διεκδικούν την απόσυρση αυτού του ασύμβατου σχεδίου.
Το γαλλικό κράτος προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Με κάθε μέσο ενεργεί στην κάλυψη της μαθητικής φωνής, έτσι η αστυνομία βιαιοπραγεί απέναντι στους ειρηνόφιλους συνομηλίκους μας. Πραγματοποιεί εφόδους, χτυπά με κλομπ, χρησιμοποιεί δακρυγόνα και προβαίνει σε δεκάδες συλλήψεις απέναντι σε άτομα που μπορεί να είναι και τα παιδιά τους. Από την μεριά τους οι μαθητές, προσπαθώντας να υπερασπίσουν τον εαυτό τους, ανταποδίδουν την ύπουλη επίθεση και ακολουθούν σποραδικές οδομαχίες. Παράλληλα τα ΜΜΕ, ένα άλλο όργανο του κράτους, συμμετέχουν και αυτά στην αποσόβηση της μαθητικής έκρηξης. Με σκόπιμη παραπληροφόρηση, τύπου: συμμετοχή περιθωριακών στοιχείων στις πορείες και βανδαλισμό ιδιόκτητης περιουσίας, προσπαθούν να τρέψουν τον μέσο άνθρωπο εναντίον των μαθητών. Επιπλέον ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Νταρκός, αποφασισμένος να μην υποχωρήσει, ελπίζει με τις δεκαπενθήμερες διακοπές στα σχολεία, ότι θα υπάρξει εκτόνωση των κινητοποιήσεων. Σίγουρα έχει αυταπάτες, καθώς οι μαθητές Θα είναι και πάλι στους δρόμους τον Μάιο.
Ως Ανεξάρτητη Μαθητική Κίνηση εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς στους φίλους συμμαθητές μας, που παρατήσανε τα θρανία και τις αίθουσες και βγήκανε στους δρόμους της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν απέναντι στα κρατικά παιχνίδια που παίζονται εις βάρος τους. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα κράτη τηρούν την ίδια στάση προς όλους τους μαθητές και στο άμεσο μέλλον μπορεί να βρεθούμε εμείς στο επίκεντρο μιας παρόμοιας κατάστασης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να το ψάξω πολύ το θέμα.Δεν υπήρχε παρά ελάχιστη αναφορά από τα ελληνικά ΜΜΕ.