Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Ψυχολογία, ρατσισμός και προπαγάνδα

Το φαινόμενο του ρατσισμού δεν έχει τόσο την βάση του σε λογικά αίτα, όσο σε ψυχολογικές καταστάσεις. Γι’αυτό και παρατηρείται συνήθως στα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνικής ιεραρχίας, εκεί που η απελπισία και η μιζέρια μετατρέπεται σε μίσος για το διαφορετικό, το ¨απειλητικό¨ ξένο . Έτσι ο ρατσισμός λειτουργέι σαν φαντασιακός μηχανισμός μετάθεσης ευθυνών μιας ολόκληρης κοινωνίας στους αδύνατους, εκείνους που δεν ανήκουν στον στενό κύκλο του «εμείς», άρα στοχεύουν στον αφανισμό μας. Σε μια υποσυνείδητη προσπάθεια να προσδιορίσουμε τον εαυτό μας, αποκλείουμε τον άλλο.
Σε μια προσπάθεια να μετριάσουμε την δυστυχία της καταπίεσης, της ανασφάλειας και της αδικίας προκαλούμε πόνο στον ήδη κατατρεγμένο και αδύναμο, καθιστώντας τον κατώτερο μας.
Σε αυτό το ασταθές και παθολογικό ψυχολογικό υπόβαθρο των μαζών επενδύουν τα ΜΜΕ προπαγανδίζοντας ξενοφοβικά μυνήματα. Πρόκειται για την γνωστή τακτική του ‘‘διαίρει και βασίλευε’’ , προσαρμοσμένη όμως σε κοινωνικό επίπεδο. Η ενότητα των εργαζόμενων θα αποτελούσε πραγματική απειλή για το σύστημα, εαν οι δυο ομάδες διεκδικούσαν απο κοινού τα δικαιώματα τους. Σπέρνοντας την διχόνοια η άρχουσα τάξη πετυχαίνει την εξασθένιση και αποπροσανατόλιση του εργατικού αγώνα. Το ΄τρικ΄ αυτό υπήρξε ανέκαθεν όπλο της εξουσίας. Όπως αναφέρει ο Χίτλερ στο βιβλίο του “Mein Kampf” (Ο αγών μου), προκειμένου κάποιος να εμφανιστεί ως αντίπαλος πρέπει να χρωματιστεί με τα πιο μελανά χρώματα.
Όσο και να προσπαθεί πάντως το σύστημα να κατασκευάσει πλασματικές αλήθειες, η πραγματικότητα βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Μπορεί το πέπλο της παραπληροφόρησης που την σκεπάζει να μας εμποδίζει να την κοιτάξουμε κατάματα, όμως σίγουρα είμαστε ακόμα ικανοί να περάσουμε την πόρτα του σπιτιού μας, εγκαταλείποντας τις φοβίες μας, και να την ανακαλύψουμε μόνοι μας.
τους την φυλετική «καθαρότητα» της πολιτισμένης Ευρώπης…

(Να σημειωθεί εδώ, πως δεν ισχυριζόμαστε οτι οι εκπρόσωποι των ανωτερων κοινωνικών στρωμάτων δεν φέρουν ρατσιστικές αντιλήψεις, αλλά οι ίδιοι,αποσκοπώντας σε οικονομικά ή άλλου είδους προσωπικά οφέλη ,λειτουργούν μάλλον ως πομποί ξενοφοβικών μυνημάτων, παρά ως παθητικοί δέκτες αυτών. Εξάλλου η πλειοψηφία των βίαιων και φανατισμένων ρατσιστικών επιθέσεων προέρχονται απο ανθρώπους χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πολυ ωραιο αρθρο.συγχαρητηρια!!!