Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Ρατσισμός -Μετανάστες

Το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι πρωτοφανές, διαρκεί όσο διαρκούν και τα κάθε λογής εκμεταλλευτικά οικονομικά συστήματα. Στο «φιλελεύθερο» κόσμο του 19ου και 20ου αιώνα που κατήργησαν την δουλεία το κύμα μετανάστευσης έρχεται να την αντικαταστήσει εξυπηρετώντας τα κατά καιρούς οικονομικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Επομένως δεν αποτελεί σύγχρονη τάση κι ο ρατσισμός και τα πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες, όμως παρατηρείται μία έντονη αύξηση του εθνικιστικού καρκινώματος που εξαπλώνεται μολύνοντας την ζωή ντόπιων και ξένων. Ξαφνικά, φέτος το καλοκαίρι, εμφανίζονται από το πουθενά δήθεν πρωτοβουλίες πολιτών (με πρωταγωνιστές πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής) οι οποίες διαμαρτύρονται ενάντια στους μετανάστες. Οι «λαϊκές» αυτές πρωτοβουλίες, που θυμίζουν τις ομάδες πολιτών του Μουσολίνι που κατέβαιναν στους δρόμους κυνηγώντας αλλοεθνείς, αποφάσισαν ότι τα παιδιά των μεταναστών δεν έχουν θέση στην παιδική χαρά του Α.Παντελεήμονα. Έτσι καθημερινά βρίσκονται σε περιπολία φουσκωτοί φασίστες, ξυλοκοπούν μετανάστες χέρι χέρι με την αστυνομία, και με την ανοχή ορισμένων φιλήσυχων νοικοκυραίων.
Όλοι αυτοί, είτε είναι τρομοκρατημένοι μικροαστοί είτε original νεοναζί, ξεχνούν το μεταναστευτικό παρελθόν του ελληνικού λαού. Όποιος ξεχνά το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει, οπότε ας σκεφτούν λίγο ότι το προσωνύμιο των ελλήνων μεταναστών στην Αμερική ήταν βρωμοέλληνες…
Επίσης ας σκεφτούν ότι το ελληνικό κράτος είναι συνεργός των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην διαιώνιση των αιτιών της «λαθρο»μετανάστευσης. Η ελλαδίτσα λοιπόν δεν αρνήθηκε ποτέ την στήριξη της στους πολέμους του ΝΑΤΟ, οι οποίοι καταδικάζουν χιλιάδες συνανθρώπους μας στην μετανάστευση και την προσφυγιά. Το ελληνικό κράτος και η ΕΕ κάνει τα στραβά μάτια σε όλα αυτά διότι οι «ξένοι» έχτισαν όλα τα ολυμπιακά έργα, και εκατοντάδες άλλα έργα υποδομής και αποτελούν ακόμη τα εύκολα θύματα της αβεβαιότητας, τα φθηνά εργατικά χέρια. Αποτελούν επίσης τον αποδιοπομπαίο τράγο για κάθε κοινωνικό πρόβλημα. Γίνονται αφορμή για την επέλαση της αστυνομοκρατίας, και τοποθετούνται στην ρίζα της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Η εκάστοτε κυβέρνηση καλύπτει την ανικανότητα της πίσω από τους μετανάστες που προκαλούν την ανεργία, πίσω από τους μετανάστες-εγκληματίες. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αναγκάζονται να πληρώσουν για την προσωρινή παραμονή τους σε καιροσκόπους εκμεταλλευτές.

Η λύση δεν είναι η περιθωριοποίηση που συνεπάγεται την γκετοποίηση και την όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, αλλά η ατομική και θεσμική αφομοίωση των αλλοεθνών αδερφών μας, με νομιμοποίηση και άσυλο στους κατατρεγμένους και κολασμένους της γης. Επιπλέον, η συνδικαλιστική απαίτηση για ίσα εργασιακά δικαιώματα στους μετανάστες μέσα από διαρκείς απεργίες βάζει τέλος στα όνειρα των αφεντικών για επιπλέον αφαίμαξη των φθηνών εργατικών τους χεριών, αλλά και στην μείωση των μεροκάματων των ντόπιων.
• Όχι στην Ευρώπη-φρούριο
• Άσυλο στους μετανάστες(«λαθραίους» και μη) – Ίσα εργατικά-εκπαιδευτικά δικαιώματα
• Καμία ανοχή στις φασιστικές επιθέσεις σε συνανθρώπους μας
Έλληνες και ξένοι, ενωμένοι εργάτες ενάντια στην εκμετάλλευση και την ανισότητα
Οι μετανάστες σφράγισαν με το αίμα τους την ανάπτυξη του Ευρωπαικού καπιταλισμού, ας μην σφραγίσουν και με την απέλαση τους την φυλετική «καθαρότητα» της πολιτισμένης Ευρώπης…

Ρατσισμός - Παιδεία

Στην σημερινη εποχη, με τον συνεχη καταιγισμο πληροφοριων, τα κεφαλια μας εχουνε γινει παθητικοι δεκτες ανεπεξεργαστων μυνηματων.
Καθημερινα,πολιτικοί και δημοσιογράφοι εκμεταλλευόμενοι το γεγονος αυτο, οργιάζουν πάνω στα μυαλά μας. Πρωταρχικός στόχος για την εξάλειψη αυτου του λυπητερού φαινομένου που λαμβανει χωρα στην εποχή μας, είναι η ενίσχυση και η δημιουργια μιας παιδείας που θα διδάσκει την ισότητα σε όλες της τις μορφές, τον σεβασμό προς τους αλλοθρησκους, τους αλλοφυλλους και τους αλλοεθνεις αλλα και γενικότερα τον σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.
Πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές ωστε να μην διδάσκεται ο εθνικισμός στα σχολεία, οι μαθητές να μην παραπληροφορούνται ιστορικά και να μην φανατίζονται θρησκευτικά. Χρειαζόμαστε ενα σχολείο που να διαμορφώνει συνειδήσεις ανθρώπων αλληλέγγυων και ζωντανών, με κριτική σκέψη, και όχι παθητικούς δέκτες μαζοποιημένων προπαγανδιστικων μυνημάτων.
Πέρα απο την προπαγάνδα όμως που ασκείται απο το σύστημα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αναπτύσσουν το προβλημα του ρατσισμού στα σχολεία. Άσχετα όμως με την πηγή του, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο. θύματα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τα άτομα διαφορετικής εθνικότητας. Στα ελληνικά σχολεία φοιτούν πάνω από 100.000 αλλοδαποί μαθητές, ένας αριθμός που συνεχώς αυξάνεται. Αυτοί οι μαθητές είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν σημαντικές φυλετικές διακρίσεις οι οποίες μεταφράζονται ως η αίσθηση υπεροχής των στοιχείων του οικείου έθνους και η περιφρόνηση των αντίστοιχων χαρακτηριστικών στοιχείων που συνθέτουν την ταυτότητα άλλων εθνών. Μεταφράζονται επίσης ως η άρνηση και η αδιαλλαξία να δεχθούμε οτιδήποτε που για εμάς είναι ξένο και άγνωστο. Κύριοι εκφραστές αυτού του είδους διακρίσεων είναι οι γονείς, ακολουθούν οι καθηγητές και ελάχιστες εξαιρέσεις μαθητών. Πολλοί είναι εκείνοι οι γονείς, οι οποίοι ενοχλούνται με την παρουσία αλλοδαπών μαθητών στα σχολεία των παιδειών τους και φέρνουν διάφορα προσχήματα για να τους απομακρύνουν. Την ίδια στάση κρατούν και μερικοί δάσκαλοι και καθηγητές. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιούμε τους αλλοδαπούς μαθητές ως καταφύγιο για τη δική μας ανεπάρκεια. Σύμφωνα με μαρτυρίες πολλών καθηγητών, οι αλλοδαποί μαθητές σπάνια προξενούν προβλήματα, ιδίως όταν τους δίνουμε το σεβασμό που τους αξίζει. Εάν κάποιες φορές παρουσιάζουν απροσάρμοστη συμπεριφορά, οφείλεται στη δική μας άρνηση να τους
εντάξουμε στο σχολικό περιβάλλον και να τους βοηθήσουμε να προσαρμοστούν ομαλότερα. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση δε γνωρίζει σύνορα και δε δίνεται μόνο σε προνομιούχους. Κάθε παιδί δικαιούται ίσες ευκαιρίες στη ζωή. Ας μην το αποκλείσουμε από τη γνώση, την εξέλιξη, το ευτυχισμένο παρόν και το ελπιδοφόρο μέλλον, επειδή απλά γεννήθηκε κάπου αλλού.Εξάλλου, οι διακρίσεις θεωρούνται καταφύγιο για τη δική μας αδυναμία και άγνοια. Την παραδοχή και την κατανόηση την περιμένουμε μόνο από τους δυνατούς. Εσείς έχετε τη δύναμη?

Ψυχολογία, ρατσισμός και προπαγάνδα

Το φαινόμενο του ρατσισμού δεν έχει τόσο την βάση του σε λογικά αίτα, όσο σε ψυχολογικές καταστάσεις. Γι’αυτό και παρατηρείται συνήθως στα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνικής ιεραρχίας, εκεί που η απελπισία και η μιζέρια μετατρέπεται σε μίσος για το διαφορετικό, το ¨απειλητικό¨ ξένο . Έτσι ο ρατσισμός λειτουργέι σαν φαντασιακός μηχανισμός μετάθεσης ευθυνών μιας ολόκληρης κοινωνίας στους αδύνατους, εκείνους που δεν ανήκουν στον στενό κύκλο του «εμείς», άρα στοχεύουν στον αφανισμό μας. Σε μια υποσυνείδητη προσπάθεια να προσδιορίσουμε τον εαυτό μας, αποκλείουμε τον άλλο.
Σε μια προσπάθεια να μετριάσουμε την δυστυχία της καταπίεσης, της ανασφάλειας και της αδικίας προκαλούμε πόνο στον ήδη κατατρεγμένο και αδύναμο, καθιστώντας τον κατώτερο μας.
Σε αυτό το ασταθές και παθολογικό ψυχολογικό υπόβαθρο των μαζών επενδύουν τα ΜΜΕ προπαγανδίζοντας ξενοφοβικά μυνήματα. Πρόκειται για την γνωστή τακτική του ‘‘διαίρει και βασίλευε’’ , προσαρμοσμένη όμως σε κοινωνικό επίπεδο. Η ενότητα των εργαζόμενων θα αποτελούσε πραγματική απειλή για το σύστημα, εαν οι δυο ομάδες διεκδικούσαν απο κοινού τα δικαιώματα τους. Σπέρνοντας την διχόνοια η άρχουσα τάξη πετυχαίνει την εξασθένιση και αποπροσανατόλιση του εργατικού αγώνα. Το ΄τρικ΄ αυτό υπήρξε ανέκαθεν όπλο της εξουσίας. Όπως αναφέρει ο Χίτλερ στο βιβλίο του “Mein Kampf” (Ο αγών μου), προκειμένου κάποιος να εμφανιστεί ως αντίπαλος πρέπει να χρωματιστεί με τα πιο μελανά χρώματα.
Όσο και να προσπαθεί πάντως το σύστημα να κατασκευάσει πλασματικές αλήθειες, η πραγματικότητα βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Μπορεί το πέπλο της παραπληροφόρησης που την σκεπάζει να μας εμποδίζει να την κοιτάξουμε κατάματα, όμως σίγουρα είμαστε ακόμα ικανοί να περάσουμε την πόρτα του σπιτιού μας, εγκαταλείποντας τις φοβίες μας, και να την ανακαλύψουμε μόνοι μας.
τους την φυλετική «καθαρότητα» της πολιτισμένης Ευρώπης…

(Να σημειωθεί εδώ, πως δεν ισχυριζόμαστε οτι οι εκπρόσωποι των ανωτερων κοινωνικών στρωμάτων δεν φέρουν ρατσιστικές αντιλήψεις, αλλά οι ίδιοι,αποσκοπώντας σε οικονομικά ή άλλου είδους προσωπικά οφέλη ,λειτουργούν μάλλον ως πομποί ξενοφοβικών μυνημάτων, παρά ως παθητικοί δέκτες αυτών. Εξάλλου η πλειοψηφία των βίαιων και φανατισμένων ρατσιστικών επιθέσεων προέρχονται απο ανθρώπους χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.)

Εισαγωγή στον ρατσισμό

Όλοι γνωρίζουμε πάνω-κάτω τι είναι ο ρατσισμός . Γνωρίζουμε όμως το
πραγματικό έυρος της δύναμης του, αλλά και τις συνέπειες του ?
Ο ρατσισμός μπορεί να εκφραστεί μέσα απο το σχολείο, την οικογένεια, διάφορες κοινωνικές ομάδες, ακόμα και απο το 10χρονο πιτσιρίκι της γειτόνισσας. Ο καθένας μπορεί να είναι φορέας του, καθώς ασυνείδητα εγκαθίσταται στα μυαλά μας, σαν μικρόβιο –μικρόβιο για τον άνθρωπο, αρρώστια για την ανθρωπότητα- . Και όντως, η συσχέτιση του ρατσισμού με ασθένεια, θα μας επέτρεπε την καλύτερη προσέγγιση του, μιας και δεν στηρίζεται στην λογική ή σε πραγματικές καταστάσεις, αλλά στην εύκολη λύση της μετατόπισης των ευθυνών στο διαφορετικό. Έτσι, ο συνειδητός ρατσισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστέι πληρέστερα ως ψυχική αδυναμία. Δυστυχώς όμως, ο πραγμάτικος κίνδυνος και η καταστρεπτικότητα του μικροβίου αυτού, δεν κρύβεται πίσω απο τους φορείς του, αλλά απο τους ασκητές της προπαγάνδας που το γεννά. Μιας προπαγάνδας που στον βωμό του προσωπικού κέρδους δεν διστάζει να διαμελίσει τις πρωταρχικές αξίες του ανθρώπινου γένους : την ελευθερία και την ισότητα...

...

Η λειτουργία του blog ξεκινά για μια ακόμη σχολική χρονιά.